MENU
Wrocław, magazyn gdzie składowano paszę na czas wojny, Kriegsfuttermittelstelle aus 1. Weltkrieg.

Dodał: maras - Administrator° - Data: 2010-09-25 13:52:32 - Odsłon: 1730
Lata 1914-1925


Brauerei H. Kirchner (1885 - 1887)
Brauerei Hopf & Görcke, vorm. H. Kirchner (1887 - 1895)
Brauerei Hopf & Görcke (1895 - 1920)
Adres: Gräbschnerstr. 187 / 199.

  • /foto/222/222985m.jpg
    1890 - 1900
  • /foto/7717/7717188m.jpg
    1894 - 1898
  • /foto/306/306100m.jpg
    1895 - 1898
  • /foto/227/227760m.jpg
    1898 - 1900
  • /foto/8649/8649886m.jpg
    1899
  • /foto/7249/7249581m.jpg
    1900 - 1905
  • /foto/353/353610m.jpg
    1910 - 1920
  • /foto/6780/6780643m.jpg
    1910 - 1920
  • /foto/348/348325m.jpg
    1914 - 1920
  • /foto/349/349691m.jpg
    1914 - 1920
  • /foto/349/349692m.jpg
    1914 - 1920
  • /foto/349/349693m.jpg
    1914 - 1920
  • /foto/349/349694m.jpg
    1914 - 1920
  • /foto/5606/5606476m.jpg
    1914 - 1920
  • /foto/5609/5609525m.jpg
    1914 - 1920
  • /foto/5609/5609547m.jpg
    1914 - 1920
  • /foto/348/348322m.jpg
    1914 - 1925
  • /foto/348/348326m.jpg
    1914 - 1925
  • /foto/348/348327m.jpg
    1914 - 1925
  • /foto/26/26210m.jpg
    1920 - 1930
  • /foto/432/432093m.jpg
    1927 - 1938

Bildarchiv Foto Marburg

Poprzednie: Browar Hopf & Görcke (dawny) Strona Główna Następne: Browar Hopf & Görcke (dawny)


tadpole | 2014-03-07 03:25:39
Wyglada na obrok.
Stan | 2014-03-07 09:05:39
To raczej "kostki" sprasowanej słomy. Takie urządzenia do formowania kostek przewiązanych sznurkiem (identycznie jak w snopowiązałkach) ustawiało się na wylocie młocarni (napęd pasem transmisyjnym). Takie proste "roboty" pracowały jeszcze wiele lat po wojnie (znane mi z autopsji). Słomę drobno pociętą w sieczkarniach faktycznie stosowało się do sporządzania obroku, czyli paszy.
tadpole | 2014-03-07 13:54:48
Dzieki za tlumaczenie (obrok = pasza).
Stan | 2014-03-07 15:28:56
To wszyscy wiedzą, nie musiałem tłumaczyć. Istotny szczegół jest taki, że sama słoma kopytnym smakuje nie bardzo. Jeśli doda się jeszcze poślad ze śrutownika, otręby, poszatkowane buraki lub inną zielonkę, to po wymieszaniu mamy paszę, zwaną rzadziej obrokiem. Ale nie to jest najważniejsze przy tej fotografii. Tutaj na skalę przemysłową coś z tym surowcem robiono. Spalano, brykietowano, prasowano? Tego nie wiem, przyznaję się grzecznie.
Danuta B. | 2021-10-05 00:14:30
Może wykorzystywana była jako izolacja, w lodowni czy leżakowni.
Zdzisław K. | 2021-10-04 21:56:43